Delta i GetFit Challenge och förändra ditt liv idag!

I nedan formulär vill vi att du fyller i din information. Anledningen till att vi behöver denna informationen är för att kunna skapa ett skräddarsytt kost- och träningsupplägg för dina behov.

Please leave this field empty.
Jag accepterar Getfit's användarvillkor

Hur många gånger i veckan ska man träna?

Det är något som återkommer rätt ofta och frågor hur många gånger man måste träna för bästa resultat. Men den bästa träningen är inte hur många gånger du hinner träna. Den bästa träningen formas genom träning som blir gjord med kvalité.

Vad menar jag med det då?

Jo du kan stressa dig igenom ett träningspass, försöka hinna så mycket du bara orkar och lägga press på dig själv vad du ska göra och vad du måste göra.

Men det är inte den träningen som ger dig kvalité i det du gör. Tänk hellre att du ska hinna träna 2-3 pass i veckan. De passen är du taggad för, utvilad och verkligen vill ge järnet för.

Du bestämmer dig att kanske dela upp kroppen i två eller tre olika split. Antingen Överkropp och sedan underkropp med ett konditionspass eller att du delar upp styrketräningen och kroppen i tre olika pass. Under träningspassen ska du då träna 60 min och hinna cirka 4-5 övningar.

Du utför övningarna strikt med bra teknik, långsamt och fokus på kontakt. I slutändan av veckan har du hellre fått in tre pass med kvalité och något som gett din kropp, muskler och leder mycket bättre träning som är mer hållbar än den träningen där du strävar febrilt av att hinna så många pass som möjligt under veckan.

För att få till en sådan träning krävs planering och mål. Oavsett om du är motionär, idrottare eller har en tävling framför måste du lägga upp delmål. Vad vill jag med min träning? Vart vill jag komma och varför gör jag detta? Det ska vara korta och konkreta mål.

Som riktlinjer för hur många gånger du ska träna per vecka är mestadels vad ditt mål med träningen är. Om du vill bygga muskler ska du styrketräna 3-4 pass i veckan för att kunna bibehålla och bygga på muskelmassa.

Men också för att kunna dela upp veckans styrkepass i olika kroppsdelar så du under ett pass kan fokusera på en viss del av kroppen. Om du sedan vill förbränna lite fet också medan du bygger muskler behöver du få in 2-3 pass med cardioträning.

Det kan vara lågintenstivt i form av promenader på morgonen, eller om du väljer att köra det efter dina styrkepass. Varför man gör så är för att då har du lågt med glykogen i musklerna, du har redan förbränt kolhydrater och kroppen tar istället från fettdepåerna.

Likaså är det när du kör på tom mage på morgonen, då är glykogennivåerna så låga i musklerna efter en nattsömn på fastande mage. Men du kan även sätta in olika sorters högintensiva förbränningspass där du kör intervaller. De passen behöver inte vara långa och har dessutom en hög efterförbränning.

Om målet med din träning är att bygga bättre kondition skulle jag hellre rekommendera att istället köra 3-4 pass blandat med högintensiva och lågintensiva konditionspass där du istället lägger in 1-2 styrkepass och kör övningar med egen kroppssvikt, högreps och mycket superset. Då bygger du långa, uthålliga och stabila muskler för din konditionsträning.

Skulle du inte ha tiden att räcka till eller av någon anledning inte kan träna så pass mycket så är det fortfarande inte för sent att ge upp. All träning är bättre än inget och se till att iallafall få den där lilla korta stunden gjord. Den behöver inte ens vara på ett gym, du kan träna utomhus, hemma eller bara röra på dig!

Om du alltid suttit rätt mycket stilla kommer du fort märka stor skillnad bara att lägga in 30 minuter någon dag här eller där. Jag lovar också att din kropp kommer tacka dig till tusen.

Så för att sammanfatta det hela finns det inte några bestämda marginaler på hur ofta du måste träna eller ska träna. Du väljer själv och försök vara smart av ditt val.

Leta efter ett konkret mål och träna därefter. Jag vill även poängtera att träningen är faktiskt inte det viktigaste. Kosten är A och O , men det tror jag redan du vet om. Träningen ska vara en komplement del till vad du äter och vad du vill uppnå. Därför är det viktigt att du gör den träning du själv tycker är rolig och som du känner du har tid att göra med kvalité för bästa möjliga resultat.

Återigen vill jag därför skriva att du kan inte kopiera av någon hur du ska träna. En annan person har en helt annan kropp med andra förutsättningar. Så tänk på målet du själv har och med din kropp.

Sedan kan du utifrån där bestämma träningsmängden, träningspassen och intensiteten du orkar och klarar av. Det viktigaste är att det är kul! För då kommer du också märka hur mycket mera du orkar och till slut är du kanske uppe i den mängd du vill och tänkt dig träna.

Tänk positivt och börja alltid någonstans. Ingen är bäst från början utan den bästa växer ur den bästa. Så gör det möjligt för dig ända från start.


Publicerat september 13, 2016 i Träning av Maria Holm
Dela inlägget på Facebook